Reflectiekaarten

Zet al je zintuigen open met je eigen kaartenset!

Deze 52 kaarten kun je ieder seizoen en het hele jaar door gebruiken. 

De vier elementen: aarde, water, lucht en vuur zijn verwerkt in uiteenlopende thema’s. Iedere kaartenset heeft een eigen thema dat zo is omschreven dat je laagdrempelig kunt oefenen met mindfulness, zelfcompassie en nieuwsgierig wordt naar de boodschap en intentie. Heb je de fysieke kaartenset?  …..”Zet de kaart op je bureau of een plek waar je gedurende de dag vaker komt. Het herinnert je aan de intentie en zo kun je de zin herhalen en ermee oefenen.

Reflectiekaarten

Hieronder vind je 4 van de 52 reflectiekaarten terug. Wil je de volledige set? Dan kan je deze online aankopen. Er is zowel een fysieke set als een digitale set beschikbaar.

Aarde

In Zuid Amerika wordt door de Inca’s gesproken over Pachamama. Moeder aarde zorgt voor vruchtbaarheid en bescherming. In de tijd van de Inca’s was er geen internet, waren er geen afleidingen. Mensen leefden volgens de seizoenen en het natuurlijke nacht -en dagritme. ’s Zomers waren de dagen lang, de nachten korter en was je energieker. ’s Winters keerden mensen zich meer naar binnen. Warmden ze zich bij elkaar op en maakten ze de voorraden op. Nu we vaker binnen zitten, op kantoor bijvoorbeeld ons snel kunnen verplaatsen met modern vervoer is het soms fijn om in de natuur stil te staan bij de seizoenen en het ritme van de natuur te volgen. Een start kan zijn om te eten aan de hand van de seizoenen. Je hoeft dan in november bijvoorbeeld geen druiven uit Israel te eten, maar mandarijnen of andijvie in de winter in plaats van aardbeien in december. Het komt de smaak ten goede en het helpt je in contact te komen met Moeder aarde.

Intentie: ik laat mij voeden door de aarde

Aarden

Laat je dragen door de aarde, steunen door de aarde, voeden door de aarde. Ga naar buiten, zelfs (juist) op een regenachtige dag. Als alle bankjes nat zijn van de regen, kun je bijvoorbeeld staand of lopend een aandachtsoefening doen:

 • richt je aandacht op wat je ziet: Zie je de dikke regendruppels in het water vallen?
 • richt je aandacht op wat je hoort. Hoor je de regendruppels vallen op de bladeren?
 • richt je aandacht op wat je ruikt. Ruik je de frisse, koele lucht of bij een zomerse bui juist de broeierige warmte?
 • voor de echte dare devil kun je naar boven kijken en de regendruppels op je gezicht voelen!

Intentie: ik laat mij dragen door de aarde

Adem

Er is niets zo vanzelfsprekend en bijzonders tegelijk als de adem.

Het is het eerste dat je doet als je wordt geboren. Je adem is altijd bij je. Ongemerkt verandert je adem als je gemoedstoestand veranderd. Ben je opgewonden, dan ga je sneller praten, ben je vermoeid dan vertraagt je adem en verlaagt je stem zich juist. Gedurende de dag aandacht voor de adem hebben, geeft je de mogelijkheid om letterlijk je lijf te voelen. Ook zorgt het ervoor dat je je zenuwstelstel het gevoel geeft van veiligheid. Wanneer je je kunt richten op je adem, is er geen gevaar. Denk maar eens aan de natuur als je oog in oog staat met een wild dier is prioriteit zo snel mogelijk naar een veilige plek gaan in plaats van te letten op je ademhaling. Een ademhalingsoefening kan kort zijn. Door simpelweg een minuut je in-en uitademing te volgen bijvoorbeeld.

Intentie: ik adem in en weer uit

Berg

Welke eigenschappen van de berg spreken je aan en zou je willen ontwikkelen?
De berg, bestendig tegen ijzige kou, stormachtig weer of juist met overgave de zomerhitte toelatend tot aan de toppen? Stevige flanken, sterk geaard. Zie je een romantische begroeide hoogvlakte voor? Stel je de stevige berg voor omhuld door de blauwe lucht.

Stel je voor: je blik eindeloos langs bomen, bergbeekjes en kleine paadjes of een krachtige waterval. Wat trekt je aan: een zorgeloze zonsopkomst of een voldane zonsondergang? Zie de kracht én de zachtheid van het bergachtig landschap naast elkaar.

Intentie: Ik voel mij stevig als een berg

Ontdek alle 52 reflectiekaarten

Gebruik

Bij het trekken van een kaart bekijk je eerst de foto en lees je het woord op de kaart. Het is meer dan alleen kijken naar de kaart, daar reageert je brein niet op. Neem even de tijd om te kijken…, welke associatie heb je, welk gevoel geeft dit beeld of dit woord je? Misschien roept het een prettige herinnering of een emotie bij je op? Je hoeft niet na te gaan denken, vaak geeft het beeld of het woord je al een eerste reactie.

Bij alle kaarten staat een intentie omschreven. Een intentie is iets anders dan een doel nastreven. Een intentie is gericht op gedrag en zorgt voor een compassievolle en begripvolle houding. Zet de kaart op je bureau of een plek waar je gedurende de dag vaker komt. Het herinnert je aan de intentie en zo kun je de zin herhalen en ermee oefenen.

Manieren om een kaart te trekken

Voor jezelf:

 • Trek dagelijks een kaart (met of zonder vraag in gedachten) en oefen met het thema en de oefening die bij veel kaartjes staat omschreven.
 • Trek een kaart en richt je alleen op de intentie die bij iedere kaart staat omschreven. Op deze manier oefen je met zelfcompassie.
 • Trek drie kaart een voor het verleden, een voor het heden en een voor de toekomst. Hiermee oefen je te duiden en vergroot je je bewustzijn.

Met anderen samen:

 • Trek een kaart vooraf een (coachings)gesprek, mogelijk geeft het richting aan de coachingsvraag of geeft het richting aan het gesprek.
 • Trek een kaart voor een ander en deel de tekst of foto met diegene. Deze aandacht kan de ander steunen.
 • Trek een kaart om deelnemers van een training zichzelf op een originele manier te laten voorstellen.
 • Trek een kaart aan het einde van een gesprek of training, het beeld of het thema kan je helpen hetgeen je hebt besproken te verankeren.

Ontdek al mijn reflectiekaarten