Kalmte is een vaardigheid, geen emotie

Na het eerste fysieke en mentale herstel van hersenletsel, in de acute herstelfase, word je emotioneel wat stabieler en is er ruimte om vooruit te kijken. Een gevoel van perspectief hebben en vooruitkijken is voor ieder verschillend.

Zo kan iemand door regelmatig rustmomenten in te plannen en rekening te houden met de belastbaarheid weer activiteiten ondernemen.

Een ander kijkt met meer vertrouwen naar de nieuwe dag. 

En weer een ander vindt een richting om zijn behoefte om nuttig bezig te zijn, te vervullen.

De chronische fase van herstel kan ook eenzaam zijn. Doordat het letsel niet altijd zichtbaar of merkbaar is, vragen mensen niet zo vaak meer hoe het met je gaat.

Of kan het zo zijn dat je merkt dat je meer aankunt, maar niet goed weet welke activiteiten daar bij passen.

Ook kan het zo zijn dat je dan huiverig bent voor het risico overbelast te raken.

Jezelf trainen in kalmte en rust helpt jouw kompas te blijven volgen. Het kompas dat zich richt op wat goed voor jou is. Oefenen met kalmte, oefenen met zelfcompassie zorgt voor ruimte.

Ruimte in je hoofd, in je lijf en mogelijk meer ontspanning in de nabijheid van anderen.

Want soms ben je misschien geneigd je te richten op de ander, je te laten leiden door de ander, te doen wat goed is voor de ander. En daarna pas op jezelf te richten.

Dat patroon kun je welllicht lang volhouden als je vitaal en helemaal fit bent.

Toch is het voor iedereen, of je nou aan het herstellen bent of niet, goed om voeling te houden met dat kompas. Zorgzame aandacht voor je gedachten of gevoelens hebben zonder je er in mee te laten nemen. Zonder je te identificeren met die gedachten of je te verzetten en meer spanning te voelen.

Oefenen in het opmerken van gedachten en dit loslaten in plaats van weerstand hebben en dus vasthouden.

Zonder oordeel, zonder jezelf op de kop te geven.

Vriendelijk zijn voor jezelf dus.

Het zijn elementen om verder te herstellen, om aandacht te hebben voor wat wél kan. Mogelijkheden ontdekken dat geeft perspectief.

Liefs, Mirella

Laat een reactie achter