Aandacht voor wat wel kan en luisteren naar wat frustreert

Cliëntervaring coaching Love your brain

Aandacht voor mogelijkheden

“Coachen met aandacht voor wat je wel kunt en een luisterend voor hetgeen wat je frustreert.”

Een treffende omschrijving van een belangrijke waarde in de coaching van Love your brain. Vaak staat tijdens de revalidatie van hersenletsel centraal hoe je op je belastbaarheid moet letten en wordt gezegd dat je ervan uit moet gaan dat je nooit weer de oude wordt. Onbewust kan dat het signaal geven dat het herstel nog niet goed genoeg is en je beter je best moet doen.

Het richten op wat goed gaat en op hetgeen waar je energie uithaalt zorgt ervoor dat je veerkracht opbouwt. Die veerkracht is weer behulpzaam bij tegenslag. Misschien ken je de uitspraak: wat je aandacht geeft, groeit”. Nou dat is letterlijk zo. Wanneer je je richt op wat lukt, breiden (langzaam, maar gestaag) de mogelijkheden zich uit.

Buiten, even los van de routine

“Tijdens de wandeling in de natuur af en toe stilstaan bij je gevoel.” zo omschrijft cliënt Ellen de wandelcoaching van Love your brain.

Wanneer we buiten zijn en in de natuur lopen, kunnen we focussen op onze zintuigen en de aandacht verschuiven van buiten naar de binnenwereld van gevoel en emotie.

In de online coaching oefenen we hier ook mee. Het buiten zijn met wandelcoaching, voegt nog wat toe aan de oefeningen. Het fysiek bewegen, zorgt voor mentale beweging en geeft een gevoel van ruimte.

Luisteren, spiegelen en meedenken

“Het is fijn om een luisterend oor te hebben die je begrijpt op het vlak van hersenletsel. Je ziet van buiten niets aan mij maar van binnen ben ik (nog) niet het zelfde.”

Als ervaringsdeskundige beweegt Mirella tussen haar ervaring delen, het objectief luisteren, spiegelen en laten reflecteren van de client. Herkenning krijgen in je gevoel en de soms complexe zoektocht is voor cliënten fijn.

Met cliënt Ellen is meegedacht in het re- integratie op werk. Zo zijn er belangrijke gesprekken voorbereid. Gesprekken met leidinggevende, met bedrijfsarts en met de verzekeringsagent bijvoorbeeld. Het hebben van een steuntje in de rug, geeft meer stevigheid in de onzekere zoektocht naar wat goed is voor herstel en re-integratie. Daarbij is met hersenletsel, iets dat niet zichtbaar is, die zoektocht soms grillig en is het lastig over te brengen aan anderen wat er echt speelt en welke behoefte er precies is.

Tot slot

“Er zou meer bekendheid voor mogen komen dat deze manier van coaching bestaat.”

Onderzoek naar herstel van niet aangeboren hersenletsel is volop in ontwikkeling. Er is veel aandacht voor post- commotioneel syndroom (langdurige klachten na een hersenschudding), maar ook voor andere vormen van hersenletsel. Coaching van Love your brain kan synchroon lopen aan revalidatie en re-integratie op werk dat geeft steun en aandacht voor mogelijkheden in herstel.

Meer weten? Neem contact op via info@loveyourbrain.nl of 0611701677

Liefs, Mirella

Laat een reactie achter