Winterslaap

Tijd van verandering

Gaan, gaan, gaan dat is wat ik afgelopen maanden heb gedaan. Soms vraagt een life event om te doen en in actie te zijn. Niet lullen, maar poetsen zogezegd. Dit jaar was voor mij een jaar van verschillende grote life events. Ik weet dat ik naast van betekenis zijn voor anderen privé en werk, behoefte heb aan momenten van stilte, niet op anderen te hoeven afstemmen. Daar af en toe bewust ruimte voor nemen, zorgde ervoor dat ik mij te richten op wat goed is voor mij.

De Vervolgopleiding tot Mindfulness trainer is daar een voorbeeld van. Want ondanks dat het veel opdrachten waren en dat een goede organisatie vroeg, waren de opleidingsdagen, de verbinding met medestudenten, intervisie en het geven van de Mindfulness training MBSR onder supervisie flinke energiegevers.

Verbinding en energiegevers

Deze zomer heb ik twee dagen mijn eentje in Palermo kunnen verblijven. Met aandacht een koffie drinken, wandelen naar het park, struinen op een rommelmarkt. Doen wat goed voelt voor mij, aandacht voor energiegevers. En dat elk moment opnieuw voelen en de keuze maken die goed is voor mij.

Een ander energiegever is muziek. Ik luister thuis veel naar muziek om te verbinden met emoties of juist er even van weg te gaan. Dit jaar ben ik twee keer alleen naar een pianoconcert gegaan. Mee laten voeren met de muziek en deze helemaal binnen laten komen. Wat ik wel lastig vond, dat ik het met niemand kon delen, dus babbelde nog wat na met mensen die ook alleen waren gegaan. Grappige is dat het mij nooit eerder is opgevallen dat er meer mensen alleen naar een concert gaan. De eerste keer voelde af en toe onwennig, ongemakkelijk. Misschien had ik dan toch een oordeel over mezelf? Het voelde de tweede keer al veel makkelijker in mijn eentje te gaan. Ik noem het een ‘me-myself & I date’.

In het weekend van mijn verjaardag ging ik een dag en nacht alleen naar Nijmegen. Dingen doen op het moment dat ik dat wil doen of juist helemaal even niks doen. Mijmeren, mediteren, chillen, lezen, schrijven en lummelen. Afgaan op mijn buikgevoel, niet bedenken wat ik moet doen, maar voelen.

Mijn lieve nicht bleef nog een dag en nacht bij mij. Haar gezelschap vind ik prettig, we hebben dezelfde humor, dezelfde interesses en kunnen eindeloos kletsen. Samenzijn met haar geeft ook fijne verbinding en energie.

Energienemers en grenzen stellen

Sommige activiteiten moeten gebeuren en vragen energie. Op hoeveel energie een activiteit kost, heb je enige invloed. Stel je voor dat je al dagen ergens tegenop ziet. Al dagen heeft die toekomstige gebeurtenis aandacht van jou en die aandacht kost energie. Je houding ten opzichte van die activiteit is dus deels bepalend voor hoeveel energie het je kost.

Hetzelfde geldt voor mensen in je omgeving. Iedereen kent wel mensen die energie vragen. Sommige mensen passen niet meer in je leven en dan moet je afscheid van ze nemen. Soms is dat periodiek. Zo had ik een paar jaar geleden tijdens een revalidatietraject geen energie voor een vriendin die al 25 jaar een goede vriendin van mij is. Ik heb openlijk tegen haar gezegd wat er bij mij speelde. Dat was heel spannend, omdat ik bang was voor de gevolgen van dit uitspreken naar haar toe. Onze vriendschap is vandaag de dag nog nooit zo sterk geweest. De openheid toen heeft ons nog meer verdieping gebracht.

Balans

Ondanks dat ik mij weet hoe ik voor mezelf kan zorgen en daardoor veerkrachtig ben, heb ik behoefte aan een winterslaap. Leegte, moeheid dat ik wat ik nu voel. Ik wil weer op kracht komen, de moeheid verminderen, mezelf voeden en zorgen dat inspiratie weer kan stromen.

De agenda is rustiger, minder werkactiviteiten en even geen werving -en acquisitie. Wel een compassie intensive training om mijn hart weer te voelen. Nu voel ik vooral pijn in mijn hart. Ik wil weer kunnen voelen waar mijn hart sneller van gaat kloppen, goed voor mezelf te zorgen, aandacht te geven aan wat echt belangrijk is en op een compassievolle manier om te gaan met lastige gevoelens.

Het zorgen voor rust en stilte vraagt vooraf wel wat van mij. Zo heb ik in de week van de training met de kinderen afgesproken dat zij ieder een avond koken. Verder heb ik om de training heen geen afspraken gepland. En ik heb met externen gecommuniceerd over ‘mijn winterslaap’. En nu weet jij het ook 😉 dat ik december ruimte heb voor bezinning en dat ik in januari weer zaken oppak. Dat is eng, want er is ook een klein stemmetje ‘misschien loop je een kans mis’. Toch weet ik dat de batterij opladen, voelen wat komend jaar past belangrijke voorwaarde is om 2024 een jaar van zinvolle en vruchtbare activiteiten wordt. Vanaf januari staan weer mooie projecten op de agenda.  

  • Veerkrachttrainingen bij Groups for Balance en Leerwerkbedrijf Zafier in Alkmaar
  • Maandelijkse begeleiden van een Mindfulness lotgenoten groep Tandem Mantelzorg
  • Workshop Rust in je hoofd Tandem Mantelzorg,
  • 8 weekse Mindfulness MBSR trainingen in Alkmaar en Haarlem

Ik wens jou een fijne decembermaand toe met energiegevers en verbinding met jezelf en anderen.

Liefs, Mirel

Laat een reactie achter