Aandacht voor meditatiebeoefening
Je hoeft niet iedere dag een uur op een kussen te zitten
Routine creëren
Een routine creëren om te mediteren is voor veel mensen een uitdaging. Het zorgen van een regelmatige beoefening is dan ook een onderdeel van de achtweekse MBSR training.
En natuurlijk zijn er tips te geven, maar de uitvoering is persoonlijk.
Tijdens de Basisopleiding tot Mindfulness trainer vijf jaar geleden, sprak ik de intentie uit dagelijks in de natuur te mediteren.
Een andere deelnemer zei lachend: “nou, succes met in de sneeuw zitten haha!”
Daar denk ik nog regelmatig aan terug.
Want die intentie heb ik nog steeds. Ik mediteer lopend, zittend en zwemmend buiten. Het hele jaar door.
Formele -en informele beoefening
Het eigen maken van opmerkzaamheid, mindfulness, wordt tijdens de MBSR training door middel van formele en informele beoefening geoefend. De formele beoefening is mediteren.
Het ‘beste resultaat’ volgt eigenlijk vanzelf als je niks probeert na te streven. Met mediteren oefen je in het huidige moment te zijn, zonder oordeel, met liefdevolle vriendelijkheid te accepteren wat voorbij komt aan gevoelens, lichamelijke sensaties en gedachten.
Aandachtgerichtheid heeft geen effect als je daarmee probeert van iets af te komen.’ Mediteren is, met andere woorden, niets anders dan zitten met de aandacht te richten op de ademhaling, fysieke sensaties, geluiden maar ook gedachten en emoties.
De informele beoefening is het oefenen van opmerkzaamheid in het dagelijks leven. Opmerkzaam zijn wanneer je in de rij voor de kassa staat, voor het stoplicht, je ontbijt opeet, groenten snijdt etc..
Zoeken, ontdekken en nieuwsgierig blijven
Ik heb in mijn eigen beoefening vrij lang gezocht naar de vorm van de formele meditatie. Tijdens mijn revalidatie en herstelproces van hersenletsel was dit vaak liggend en met een audio ter begeleiding. Zo kon ik focussen op de stem en wat er werd gezegd.
De laatste tijd ben ik aan het oefenen met mijn gevoeligheid voor geluid. En ik merk dat ik dat het beste doe tijdens onze ochtendspits van het gezin!
Terwijl ik lange tijd dit juist als slechtste moment heb gezien. Nu mijn kinderen ouder zijn en zelfstandig, is dit voor mij een goed passend meditatie moment ontstaan.
Tijdens de ochtendroutine wanneer de jongens opstaan, hun tas inpakken, ontbijten etc. is voor mij het moment om te mediteren en te zitten in aandacht.
Want als het op zo’n moment lukt, lukt het op ieder ander moment, zou je denken 😉
En natuurlijk lukt het niet altijd en voelt het als een verademing als het nog stil is in huis om dan te kunnen mediteren. Of is er onrust en tegenslag in je omgeving die emotioneel, mentaal en fysiek heel veel aandacht vraagt. Het blijft een proces van ontdekken.
In het huidige moment zijn
“Tijdens de wandeling in de natuur de hond uitlatend.” zo omschreef een deelnemer van de mindfulnesstrainer haar favoriete moment ‘in het hier en nu’ te zijn.
Wanneer we buiten zijn en in de natuur lopen, kunnen we focussen op onze zintuigen en de aandacht verschuiven van buiten naar de binnenwereld van gevoel, emotie en lichamelijke sensaties. Een manier om ‘in het huidige moment te zijn’.
Wanneer daar een kwispelend graag spelende hond alle aandacht vraagt, is dit misschien een wat minder geschikt moment om te zien als meditatie. Toch was dit voor de deelnemer een moment van bewustzijn waarin ze merkte hoeveel afleidingen er nog waren en hoe alert ze was terwijl het leek alsof dit een volledig moment van aandacht was.
Tot slot
Er is geen regel als het gaat om mediteren. Ieder heeft zijn eigen voorkeur voor soort meditatie, vorm van meditatie en moment van de dag. Wat is voor jou de sleutel tot een meditatiebeoefening?
Liefs, Mirella