Yoga Nidra en herstel

In deze blog leg ik uit wat Yoga Nidra voor voordelen heeft. Ook vertel ik wat ervoor zorgt dat het lichaam kan uitrusten en in een toestand van herstel kan komen. Mediteren, Yoga, bewust ademen, dragen bij aan je herstel.

Misschien denk je: “daar heb ik toch geen tijd voor. Ik wil gewoon beter worden en werk daar al hard genoeg aan door therapieën en andere afspraken!” Klopt, revalideren en herstellen betekent vaak een volle agenda met afspraken gericht op herstel.

Voor iedereen is de balans houden tussen activiteiten, ontspanning en genieten wat er is, een uitdaging.[1]

Rust en ontspanning zijn extra belangrijk, omdat het voorwaarden zijn om te kunnen herstellen. Zeker tijdens revalidatietrajecten en re- integratie op werk kost het vaak langer de tijd om je batterij op te laden. Het is dus verstandig deze pauzemomenten ook in te plannen. Het juiste deel van je autonome zenuwstelsel aanspreken, helpt daarbij.

Je autonome zenuwstelstel is een uiterst intelligent systeem, voor het gemak verdeel ik het voor nu even in twee delen.

Het sympathische deel zorgt voor focus en actie, ook wel het gaspedaal genoemd. Het parasympathische deel zorgt voor ontspanning ook wel rempedaal genoemd. Rust, pauze en ontspanning zorgen ervoor dat je je parasympathische zenuwstelsel aanspreekt. Hierdoor verlaag je je stressniveau en activeer je het zelf herstellend vermogen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt ook wel luie yoga genoemd. Dat komt omdat je rustig kunt liggen. Niet hoeft te bewegen en het jezelf zo comfortabel mogelijk mag maken.

Yoga Nidra is letterlijk vertaald “yoga slaap”, maar het gaat niet om werkelijk slapen. Je bereikt een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Ervaringen en (delen van) herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam nemen af en de bloeddruk en hartslag dalen. Dit heeft een helende werking op lichaam en geest.[2]

Ingrediënten van een sessie:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspannings- en bewustzijntechnieken
  • Visualisaties

Yoga Nidra volg je live begeleid door een docent in een kleine groep of kun je via audio volgen.

Iedere Yoga Nidra begin je de sessie met het zetten van een intentie of hartenwens ‘Sankalpa’ genaamd. Het is fijn ruimte te maken, connectie te maken met je hartenwens. En dat klinkt misschien veel groter dan het hoeft te zijn.

Een voorbeeld van een intentie is ‘ik voel mij veilig’ of ‘ik mag rusten’. Zo’n intentie zet je bewust aan het begin van de oefening en neem je mee tijdens de Yoga Nidra sessie. Zo kun je hem ook onbewust gaan voelen en ermee verbinden. Je komt in een staat van bewustzijn waarin je belemmerende overtuigingen en angsten kunt loslaten.

Liefs, Mirella

[1] Uit ‘Compassie als sleutel voor geluk’ Monique Hulsbergen

[2] uit reader Yoga Moyo teacher training Haarlem d.d. 2020

Laat een reactie achter