Herfst, het seizoen van loslaten

In een herstelproces moet je vroeg of laat loslaten, hoe doe je dat met zelfcompassie?

Zoals de bomen hun bladeren laten vallen en de wind een blaadje oppikt en weer loslaat, heb je misschien door hersenletsel ook heel wat moeten loslaten. Activiteiten die je nu niet meer kunt uitvoeren zoals voorheen, sociale activiteiten die je moet missen of die je anders ervaart dan voorheen. Loslaten: zowel op het werk als privé.

In het herstelproces, revalidatie of misschien re- integratie op werk, moet je vroeg of laat loslaten, hoe doe je dat met zelfcompassie?

Dat (moeten) loslaten van iets of iemand, kan een pijnlijk proces zijn. Voor de één is het zwaar, omdat het niet haar keuze is geweest. Voor een ander is het een stroef proces omdat hij altijd de touwtjes in handen had en dat nu aan anderen moet overlaten. Sommigen vinden het pittig, omdat zo vastlopen in alles wat voorheen hen met gemak afging.

Voor velen betekent het een vol hoofd, een hoofd dat voelt als een hoofd vol met watten (brain fog genaamd) of vol met gedachten die van links naar rechts schieten. Kun je je gedachten zien als blaadjes die af en toe worden meegenomen door jouw aandacht?

Gedachten laten neerdalen en laten liggen, is een kunst. Soms kun je een storm in je hoofd hebben van heel veel bladeren en schiet er van alles door je hoofd: zoals to-do-lijstjes, zorgen, dromen, allerlei verschillende gedachten.

Oefening

Het kan helpen bewust 5 minuten in te plannen om alle gedachten even door je hoofd te laten razen:

Bewust te piekeren, nadenken over prioriteiten, losjes mijmeren, etc..

Je kunt ze ook opschrijven, maar maak er geen to-do list van.

Schrijf desnoods in een getekende wolk je gedachten op:

Angsten, zorgen, wensen, dingen waar je naar uitkijkt, waar je tegenop ziet, dingen die je vindt dat je moet doen… alle gedachten mogen er 5 minuten zijn.

Aan het einde van de vijf minuten zeg je hardop:

“Ik laat de aandacht voor mijn gedachten los.”

Op deze manier laat je de blaadjes bewust door je hoofd waaien en als vanzelf weer op de grond neerdalen.

Grote kans dat je na 5 minuten een kalmer hoofd hebt. 

Heb je vragen, mail info@loveyourbrain.nl app of bel mij 0611701677

Liefs, Mirella

Laat een reactie achter