Ik wil gewoon beter zijn!

Wat helpt in mijn herstel?

Een revalidatie of hersteltraject is hard werken en toch gaat het ons vaak niet snel genoeg. Tijdens mijn revalidatie was ik super gedisciplineerd en deed alle oefeningen zo perfect mogelijk, met de verwachting dat ik sneller zou herstellen.

Wat er daadwerkelijk gebeurde: ik putte mezelf uit en raakte eigenlijk steeds verder weg van mijn einddoel: volledig hersteld zijn.

Herstel is voor iedereen anders, de aandacht ligt op een ander zwaartepunt. Toch zijn er drie tips die ik je wil geven in je herstelproces. Ik heb vaker gezegd, een herstelproces is een veranderingsproces en dat kost tijd en aandacht. Je focust je wellicht op het wegkrijgen van klachten, maar het verplaatsen van je aandacht zo af en toe ook naar wat een veranderingsproces kan brengen kan veerkracht brengen. Daarbij lief voor jezelf zijn en jezelf de ruimte geven is een belangrijke sleutel in het herstel.

Perfectie

Jij wilt er helemaal voor gaan. Doet altijd je best, wil anderen helpen en bent super betrouwbaar. Voor anderen….. maar helpt het jezelf altijd de lat hoog te leggen? Soms is hard oefenen, nauwkeurig letten op je belastbaarheid en vooraf plannen fijn, soms is het super vermoeiend. Het gedisciplineerd oefenen zorgt misschien voor een gevoel van controle. Ook kan het verlangen naar het goed te willen doen ervoor zorgen dat je hard oefent en je je doel wil nastreven. Het liefst zo concreet mogelijk.

Kijk of je jezelf de ruimte geeft om af en toe af te stappen van de planning, de verwachting. Of kijk of je het kunt loslaten als dingen anders lopen dan gepland. Het is zonde om jezelf onnodig veel extra druk op te leggen bij dingen die je niet kunt veranderen.

Focus

Ontspan liever 5 minuten met volledige aandacht dan een uur wiebelend en afgeleid. Velen denken dat je alleen een meditatie of ontspanningsoefening kunt doen als je er minstens een half uur de tijd voor neemt. Al ga je 5 minuten op een stoel of trap zitten, even liggen op de bank of zitten met een kop thee, zolang je het maar doet. Iedere keer weer die verbinding opzoeken met jezelf en checken hoe het op dat moment met je gaat. Dat liever een paar keer per dag kort, dan een keer lang.

Compassie en geduld

Misschien heb je vandaag maar heel even de tijd gehad om te ontspannen, om in te checken of misschien liep er toch net iemand stampend de kamer binnen: ’Mamaaaaaaaa, waar liggen mijn…..!!” We hoeven niet allemaal de Boeddha zelf te zijn. Richt je op het moment dat het wel is gelukt, je erin bent geslaagd een taak te volbrengen, of even je aandacht op jezelf te richten. Je kunt elk moment weer opnieuw beginnen. Dat is oefenen, vallen en opstaan.

Patience is the road to wisdom.

Laat een reactie achter