Proces over perfection

Tips voor helpende gedachten en een mentale ‘check-in’

Vooruitgang is er altijd, terwijl perfectie zich richt op wat beter moet en nog niet goed genoeg is. Vooruitgang gaat letterlijk voort op wat werkt, wat stroomt en wat er te ontdekken valt. Dat heb ik ervaren in mijn eigen herstelproces van hersenletsel en zoektocht naar wat wél kan. Daarom zijn dit ook belangrijke ingrediënten voor mijn werk als trainer en als coach voor mensen met NAH.

Overtuigingen

Zit je erover na te denken een blauwe auto te kopen, dan zal je ‘ineens’ vaker blauwe auto’s zien. Zo werkt je brein:  je brein richt zich en merkt op waar je aandacht voor hebt.

Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein zich te vormen, te ontwikkelen. Dat heeft het brein al je hele leven gedaan. Dus als je favoriete thema’s hebt waarover je vaak piekert dan gaat dat piekeren ook steeds sneller/ makkelijker. Het lijkt wel alsof er een vierbaans snelweg in je brein is ontstaan waar je makkelijk ‘invoegt’ terwijl je misschien juist hard je best moet doen als het gaat om zelfcompassie hebben of zonder oordelen te kijken naar jezelf. Als je gewend bent om te oordelen en vaak een stemmetje hoort (“zie je wel, het lukt nooit” of “man waarom gebeurt mij dit altijd”) zal je dat moeilijk vinden om bijvoorbeeld minder te oordelen, de lat lager te leggen en bijvoorbeeld geduldiger te zijn.

Daarnaast zorgt neuroplasticiteit van je brein, en het richten op wat wel kan, ervoor dat het steeds makkelijker is om je te richten op mogelijkheden. Dat betekent niet dat je nooit tegenslag hebt, altijd maar moet omdenken of altijd super positief bent. Het zorgt er wel voor dat je je focust op herstel op een manier die werkt.

Aandacht

Je aandacht richten. Het klinkt zo makkelijk, maar je moet er wel even aan denken. Voor je het weet ben je in de valkuil gestapt om toch te piekeren, te oordelen of jezelf op de kop te geven. Jammer, maar het is nooit te laat om even pas op de plaats te maken en je aandacht te richten op wat wel helpt. Dat hoeven niet lange meditaties te zijn op de mat, maar kunnen ook micro momentjes zijn gedurende de dag. Je kunt ze plannen en je kunt ze gedurende de dag (of nacht) spontaan kort doen.

Voorbeelden van micro momenten om je aandacht te richten op wat wel werkt:

 • Heb je een intentie of een zinnetje dat je goede moed in spreekt? Richt je op helpende woorden zoals bijvoorbeeld:
  • Volgende keer lukt het misschien wel
  • Ik mag rusten
  • Ik ben goed genoeg
  • Ik ben veilig
  • Ik mag gemak ervaren
 • Gebruik een tapping methode:
  • Tappen op je borst. Dat kan als een Bokito trommelend met vuisten op je borst of zachtjes tokkelen met je vingertoppen over ledematen, (achter)hoofd.
  • Of je kunt je handen en schouders los schudden of losjes springen eventueel.
 • Schrijf in je dagboek of beantwoord (kort) de volgende vragen zonder er al te lang bij na te denken.
  • Wat raakte mij vandaag?
  • Wat heb ik vandaag uit zelfcompassie wel of juist niet gedaan?
  • Wanneer gaf ik mijn grens aan, vandaag?
  • Waar ben vandaag  ik tevreden/ voldaan over?
  • Wat lukte mij vandaag?
 • Neem een ademruimte en richt je naar binnen:
  • Hoe voelt je ademhaling (niet om iets te veranderen), enkel de beweging volgen
  • Hoe voel ik mij vandaag? Blij, bedroefd, boos of misschien bang?
  • Hoe voelt mijn lijf?
  • En vraag je jezelf af: Wat heb ik nu nodig?

Probeer deze oefeningen eens uit en laat weten wat voor jou werkte!

Liefs, Mirel

Laat een reactie achter